Gotowanie z rugbystami Lechii – 30/01/2014

W dniu wczorajszym w Gdańskim Centrum Handlowym Manhattan rugbiści Lechii zaprezentowali swoje umiejętności kulinarne podczas „Pomorski Live Cooking”.

Live cooking to kulinarny pokaz przygotowywania potraw na żywo, na oczach publiczności. Szefowie kuchni z Pomorskiej Akademii Kulinarnej przyrządzili potrawy karnawałowe przy pomocy trenera Pawła Lipkowskiego oraz zawodników Sławomira Kaszuby, Rafała Witoszyńskiego i Rafała Lademanna.

Pierwszymi pomocnikami kucharza byli kapitan drużyny Sławomir Kaszuba oraz Rafał Witoszyński. Pod okiem Mistrza Andrzeja Ławniczaka rugbiści przygotowali gulasz hawajski. Połączenie kurczaka, kabanosów oraz owoców stworzyło przepyszne, egzotyczne danie, po które publiczność ustawiała się w długiej kolejce.

Na drugie danie było przewidziane satay’e z kurczaka z pikantną salsą owocową. Tym razem swoim kunsztem kulinarnym wykazał się trener Paweł Lipkowski oraz Rafał Lademann. Salsa olśniewała swoimi kolorami oraz połączeniem słodkości owoców z papryczkami chilli co wraz z polędwiczkami drobiowymi nabitymi na patyczek, przypominającymi lizaki, tworzyło bajeczne połączenie.

Zdania wśród publiczności co do smaku potraw były podzielone. Jednak w większości przypadków oba dania smakowały, co było widać po tym, że zostały zjedzone wszystkie porcje. Imprezę prowadził Krzysztof Szulborski, Mistrz Świata BBQ oraz prezes Pomorskiej Akademii Kulinarnej.

Dla zgromadzonej publiczności zorganizowane zostały liczne konkursy z nagrodami, wśród który znalazły się również gadżety klubowe RC Lechii Gdańsk.

Emisja programu odbędzie się w najbliższa środę (5.02.2014) na kanale PomorkaTV na którą serdecznie zapraszamy.

/źródło: RC Lechia Gdańsk/

Bookmark the permalink.

Comments are closed.